
Työehdot
Aiheen tarkoituksena on kiteyttää työntekijänäkökulmasta, millaista lainsäädäntöä liittyy työehtoihin, erityisesti työaikaan ja vuosilomaan.

Työaikalaki
Työajan määritelmä
Työaikaa on työhön käytetty aika ja aika, jolloin työntekijä on velvollinen olemaan työntekopaikalla työnantajan käytettävissä. Matkustamiseen käytettyä aikaa ei lueta työaikaan, ellei sitä samalla ole pidettävä työsuorituksena. Työnantajan velvollisuuteen ehkäistä työajan ulkopuolella tapahtuvaan matkustamiseen liittyvää liiallista rasitusta sovelletaan, mitä työturvallisuuslain (738/2002) 10, 13 ja 25 §:ssä säädetään. (Työaikalaki 872/2019, § 3)
Uusi työaikalaki
Uusi työaikalaki vastaa työmarkkinoilla ja työelämässä tapahtuneisiin muutoksiin, kuten ajasta ja paikasta riippumattoman työnteon yleistymiseen. Työaikalaissa annetaan työpaikoille välineitä tehdä työpaikkakohtaisia työaikaratkaisuja, kuten sopia nykyistä väljemmin liukuvasta työajasta, joustotyöajasta ja työaikapankin käyttöönotosta. Työaikalain uudistuksella vastataan myös työaikadirektiivin ja sen tulkintakäytännön asettamiin vaatimuksiin. (TEM, 2019)
Säännöllisen työajan määritelmä
Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Viikoittainen
työaika voidaan kuitenkin järjestää keskimäärin 40 tunniksi enintään
52 viikon ajanjakson aikana ylittämättä kahdeksan tunnin säännöllistä
päivittäistä työaikaa. (Työaikalaki 872/2019 § 5)
Lisätyön määritelmä
Lisätyön käsite on hyvä erottaa ja määritellä ylityön käsitteestä: Lisätyö on työtä, jota työntekijä tekee säännöllisen työaikansa ja pisimmän lainmukaisen säännöllisen työajan välisenä aikana. (Erto, n.d.-a)
Säännöllisen työajan ylitykset
Työnantajan aloitteellisuus lisä- ja ylitöiden osalta on merkitsevää. Laki määrittelee asian seuraavasti:
Lisä- ja ylityön tekeminen edellyttää työnantajan aloitetta. Jos käytössä on liukuva työaika tai joustotyöaika, lisä- ja ylityön tekemisestä on nimenomaisesti sovittava. Yleistyöaikaa noudatettaessa vuorokautista ylityötä on työ, joka ylittää kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Viikoittaista ylityötä on työ, joka ylittää 40 tuntia viikossa olematta vuorokautista ylityötä. Jos on sovittu 40 tuntia lyhyemmästä viikkotyöajasta, lisätyötä on työvuoroluetteloon merkityn säännöllisen työajan lisäksi tehty työ, joka ei ole ylityötä. Keskimääräistä säännöllistä työaikaa käytettäessä vuorokautista ylityötä on työ, jota tehdään työvuoroluetteloon merkityn säännöllisen vuorokautisen työajan lisäksi. (Työaikalaki 872/2019 § 16)
Työntekijän suostumus
Työntekijän on hyvä olla tietoinen siitä, että yli- ja lisätyön tekemiseen edellytetään aina työntekijän oma suostumus. Näin asia määritellään työaikalaissa:
Ylityön teettäminen edellyttää, että työntekijä antaa kutakin kertaa varten erikseen siihen suostumuksensa. Työntekijä voi kuitenkin antaa suostumuksensa ylityöhön määrätyksi lyhyehköksi ajanjaksoksi kerrallaan, jos tämä on työn järjestelyjen kannalta tarpeen. Lisätyötä saa teettää vain, jos työntekijä antaa siihen suostumuksensa, jollei lisätyöstä ole sovittu työsopimuksessa. Työntekijällä on tällöin kuitenkin oikeus perustellusta henkilökohtaisesta syystä kieltäytyä lisätyöstä työvuoroluetteloon merkittyinä vapaapäivinä. (Työaikalaki 872/2019 § 17)
Työaikajoustomallit
Uusi työaikalaki on tuonut lisää mahdollisuuksia sopia työaikaan liittyvistä asioista säännöllisen työajan lisäksi. Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa (Työaikalaki 872/2019 § 5).
1. Liukuvan työajan malli tuo lisää joustavuutta työajasta sopimiseen ja saldotunteja on mahdollista kerryttää enemmän (Erto, 2019).
Laki sanoo liukuvasta työajasta seuraavasti:
Työnantaja ja työntekijä saavat 5 §:n 1 momentista sekä työehtosopimuksen säännöllisen työajan pituutta ja sijoittamista koskevista määräyksistä poiketen sopia liukuvasta työajasta niin, että työntekijä voi sovituissa rajoissa määrätä päivittäisen työaikansa sijoittamisesta. Sovittaessa liukuvasta työajasta on sovittava ainakin:
1) yhdenjaksoisesta kiinteästä työajasta;
2) työajan vuorokautisesta liukumarajasta ja liukuma-ajan sijoittamisesta;
3) lepoaikojen sijoittamisesta;
4) säännöllisen työajan ylitysten ja alitusten enimmäiskertymästä.
Liukuvassa työajassa säännöllistä vuorokautista työaikaa lyhentää tai pidentää liukuma-aika, joka saa olla enintään neljä tuntia. (Työaikalaki 872/2019 § 12)
2. Joustotyöajan myötä työntekijälle luodaan entistä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työn tekemiseensä. Joustotyöaika on työaikamalli, jossa työntekijä itse päättää työajastaan sekä työntekopaikastaan ja työnantaja puolestaan määrittelee tehtävät ja niitä koskevat tavoitteet sekä kokonaisaikataulun. Tällöin työehtosopimuksen säännöllisen työajan pituutta ja sijoittamista koskevat määräykset eivät päde. Työntekijä ja työnantaja voivat sopia joustotyöajan käytöstä tehtävässä, jossa vähintään puolet työajasta on sellaista, jonka sijoittelusta ja työntekopaikasta työntekijä voi itsenäisesti päättää. (Erto, n.d.-b)
Työnantaja ja työntekijä saavat työehtosopimuksen säännöllisen työajan pituutta ja sijoittamista koskevista määräyksistä poiketen sopia joustotyöaikaa koskevasta työaikaehdosta, jonka mukaan vähintään puolet työajasta on sellaista, jonka sijoittelusta ja työntekopaikasta työntekijä voi itsenäisesti päättää (Työaikalaki 872/2019 § 13).
Huomioitavaa joustotyömallissa on lain mukaan tehtävät vähimmäissopimukset joustotyömallia koskien:
Joustotyöaikaa koskevassa sopimuksessa on sovittava ainakin:
1) päivistä, joille työntekijä saa sijoittaa työaikaa;
2) viikkolevon sijoittamisesta;
3) mahdollisesta kiinteästä työajasta, ei kuitenkaan sen sijoittumisesta kello 23:n ja 06:n väliselle ajalle;
4) sovellettavasta työajasta joustotyöaikaa koskevan sopimuksen päättymisen jälkeen.
Viikoittainen säännöllinen työaika saa joustotyöajassa olla keskimäärin enintään 40 tuntia neljän kuukauden ajanjakson aikana.
Joustotyöaikaa koskeva sopimus on tehtävä kirjallisesti (Työaikalaki 872/2019 § 13).
3. Työaikapankilla tarkoitetaan mahdollisuutta säästää ja yhdistää toisiinsa työaikaa, ansaittuja vapaita tai vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia (Erto, n.d.-c).
Sopimuksessa on sovittava ainakin:
1) siitä, mitä 3 momentissa säädettyjä eriä työaikapankkiin voidaan siirtää;
2) säästämisrajoista;
3) työaikapankin lakkaamisesta ja lakkaamishetkellä työaikapankissa olevien erien korvaamisesta;
4) vapaan käyttämisen periaatteista ja menettelytavoista, joilla työaikapankkiin säästettyä aikaa pidetään vapaana.
Työntekijän kutakin kertaa varten tai määrätyksi lyhyehköksi määräajaksi antamalla suostumuksella työaikapankkiin voidaan siirtää:
1) lisä- ja ylityötunteja;
2) liukuvaan työaikajärjestelmään kertyneitä työtunteja enintään 60 tuntia neljän kuukauden seurantajakson aikana;
3) lakiin tai sopimukseen perustuvia rahamääräisiä etuuksia sen jälkeen, kun ne on ensin muutettu aikamääräisiksi. (Työaikalaki 872/2019 § 14)
Työaikapankkiin ei kuitenkaan saa siirtää säännölliseltä työajalta maksettavaa palkkaa, kulukorvauksia tai korvausluonteisia saatavia eikä rahamääräistä etuutta sen jälkeen, kun se on erääntynyt maksettavaksi. Työaikapankkiin säästetty työaikakertymä ei saa myöskään kalenterivuoden aikana kasvaa yli 180 tuntia eikä työaikapankin kokonaiskertymä ylittää kuuden kuukauden työaikaa vastaavaa määrää. (Työaikalaki 872/2019 § 14).
Siirrettäessä 3 momentissa tarkoitettuja eriä työaikapankkiin niiden lakiin tai sopimukseen perustuvat vapaan antamista tai edun erääntymistä koskevat ehdot korvautuvat työaikapankkijärjestelmän ehdoilla (Työaikalaki 872/2019 § 14).
Työntekijällä on oikeus saada työaikapankkiin säästettyä vapaata vähintään kaksi viikkoa kalenterivuodessa. Jos työaikapankkiin on säästetty vapaata yli kymmenen viikkoa, työntekijällä on kuitenkin oikeus saada vuodessa vapaata vähintään viidesosa työaikapankin kertymästä. Työnantajan on työntekijän vaatimuksesta annettava vapaa seuraavan kuuden kuukauden aikana. Jos työnantaja määrää vapaan ajankohdan, työntekijällä on niin vaatiessaan oikeus saada vapaan sijasta korvaus rahana. (Työaikalaki 872/2019 § 14)
Vuosilomalaki

Vuosiloman ansainta
Vuosiloman ansaintaperisaatteissa määritellään, kuinka paljon työntekijällä on mahdollisuus ansaita lomapäiviä.
Työntekijällä on oikeus saada lomaa kaksi ja puoli arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Jos työsuhde on lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä jatkunut yhdenjaksoisesti alle vuoden, työntekijällä on kuitenkin oikeus saada lomaa kaksi arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Loman pituutta laskettaessa päivän osa pyöristetään täyteen lomapäivään. (Vuosilomalaki 162/2005 § 5)
Lomanmääräytymiskuukausi
Täytenä lomanmääräytymiskuukautena pidetään kalenterikuukautta, jolloin työntekijälle on kertynyt vähintään 14 työssäolopäivää tai 7 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitettua työssäolon veroista päivää.
Jos työntekijä on sopimuksen mukaisesti työssä niin harvoina päivinä, että hänelle ei tästä syystä kerry ainoatakaan 14 työssäolopäivää sisältävää kalenterikuukautta tai vain osa kalenterikuukausista sisältää 14 työssäolopäivää, täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi katsotaan sellainen kalenterikuukausi, jonka aikana työntekijälle on kertynyt vähintään 35 työtuntia tai 7 §:ssä tarkoitettua työssäolon veroista tuntia. (Vuosilomalaki 162/2005 § 6)
Lomakausi
Lomakaudella tarkoitetaan ajankohtaa välillä 2.5. ja 30.9. Laki määrittelee sen tarkemmin näin:
2) lomakaudella 2 päivän toukokuuta ja 30 päivän syyskuuta välistä aikaa nämä päivät mukaan luettuina. (Vuosilomalaki 162/2005 § 4)
Työntekijän kannalta huomioitavaa on lisäksi se, että aivan kaikkia päiviä ei lueta lomapäiviksi. Lomapäiviksi ei lueta seuraavia päiviä: sunnuntait kirkolliset juhlapäivät, itsenäisyyspäivä, jouluaatto, juhannusaatto, pääsiäislauantai ja vapunpäivä. (Vuosilomalaki 162/2005 § 4)
Työssaolon veroinen aika
Työssäolon veroinen aika on tärkeää ottaa huomioon laskettaessa työntekijän vuosiloman ansainperisaatteen mukaisia lomapäiviä.
Työssäolon
veroisena pidetään työstä poissaoloaikaa, jolta työnantaja on lain mukaan
velvollinen maksamaan työntekijälle palkan. Työssäolon veroisena pidetään myös
aikaa, jolloin työntekijä on poissa työstä sellaisen työajan tasaamiseksi
annetun vapaan vuoksi, jolla hänen keskimääräinen viikkotyöaikansa tasataan
laissa säädettyyn enimmäismäärään. Saman kalenterikuukauden aikana
viikkotyöajan tasaamiseksi annetuista vapaapäivistä työssäolon veroisina
pidetään kuitenkin vain neljä päivää ylittäviä vapaapäiviä, jollei vapaata ole
annettu yli kuuden arkipäivän pituisena yhtenäisenä vapaana. (Vuosilomalaki 162/2005 § 7)
Vuosiloman lisäpäivät
Työntekijällä on oikeus vuosilomaa täydentäviin lisävapaapäiviin, jos hänen täydeltä lomanmääräytymisvuodelta ansaitsemansa vuosiloma alittaa 24 päivää 7 §:n 2 momentin 2 tai 3 kohdassa tarkoitetun poissaolon vuoksi. Oikeutta lisävapaapäiviin ei kuitenkaan ole enää sen jälkeen, kun poissaolo on yhdenjaksoisesti jatkunut yli 12 kuukautta. Poissaolon yhdenjaksoisuuden katkaisevat poissaolojaksojen väliin sijoittuvat työssäolopäivät tai -tunnit, jotka oikeuttavat täyteen lomanmääräytymiskuukauteen. Yhdenjaksoisuutta eivät kuitenkaan katkaise sellaiset työssäolopäivät tai -tunnit, joiden aikana työntekijän työskentely perustuu työsopimuslain 2 luvun 11 a §:ssä tarkoitettuun sopimukseen osa-aikatyöstä. (Vuosilomalaki 162/2005 § 7 a)
Työntekijällä on oikeus saada lisävapaapäiviltä säännönmukaista tai keskimääräistä palkkaansa vastaava korvaus (Vuosilomalaki 162/2005 § 7 a).
Lisävapaapäivien antamiseen sovelletaan vuosiloman antamista koskevia säännöksiä. Lisävapaapäiviltä maksettavan korvauksen maksamiseen sovelletaan vuosilomapalkan ja lomakorvauksen maksamisen ajankohtaa koskevia säännöksiä. (Vuosilomalaki 162/2005 § 7 a)
Vuosilomapalkka
Työnantajan eräs keskeisemmistä velvollisuuksista on palkanmaksuvelvollisuus.
Työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa siten kuin tässä laissa säädetään. Palkkaan kuuluvat luontoisedut on vuosiloman aikana annettava vähentämättöminä. Luontoisedut, jotka eivät ole työntekijän käytettävissä vuosiloman aikana, korvataan rahalla. (Vuosilomalaki 162/2005 § 9)
Vuosilomapalkan maksaminen
Ennen kuin työntekijä aloittaa vuosilomansa, hänelle kuuluun maksaa vuosilomapalkka.
Vuosilomapalkka on maksettava ennen loman alkamista. Enintään kuuden päivän pituiselta lomajaksolta lomapalkka saadaan maksaa työsuhteessa tavanmukaisesti noudatettavana palkanmaksupäivänä. (Vuosilomalaki 162/2005 § 15)
Vuosiloman antamisajankohta
Vuosiloma annetaan työntekijälle työnantajan määräämänä ajankohtana, jolleivät työnantaja ja työntekijä sovi loman pitämisestä 21 §:ssä tarkoitetulla tavalla.
Vuosilomasta 24 arkipäivää on sijoitettava lomakaudelle (kesäloma). Muu osa lomasta (talviloma) on annettava viimeistään seuraavan lomakauden alkuun mennessä. Kesäloma ja talviloma on annettava yhdenjaksoisena, jollei työn käynnissä pitämiseksi ole välttämätöntä jakaa sitä osaa kesälomasta, joka ylittää 12 arkipäivää, pidettäväksi yhdessä tai useammassa osassa. (Vuosilomalaki 162/2005 § 20)
Jos loman antaminen lomakaudella aiheuttaa kausiluonteisessa työssä olennaisia vaikeuksia työnantajan toiminnalle, kesäloma voidaan antaa lomakauden ulkopuolella saman kalenterivuoden aikana (Vuosilomalaki 162/2005 § 20).
Työntekijöiden kuuleminen
Työnantajilla on tapana kysyä työntekijöiden lomatoiveita hyvissä ajoin ennen lomakauden alkua. Tämä menettely perustuu täysin lakiin, jonka mukaan työntekijällä on oikeus tulla kuulluksi lomatoiveiden suhteen:
Työnantajan on selvitettävä työntekijöille tai heidän edustajilleen vuosiloman antamisessa työpaikalla noudatettavat yleiset periaatteet. Ennen loman ajankohdan määräämistä työnantajan on varattava työntekijälle tilaisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta. Työnantajan on mahdollisuuksien mukaan otettava huomioon työntekijöiden esitykset ja noudatettava tasapuolisuutta lomien sijoittamisessa. (Vuosilomalaki 162/2005 § 22)
Vuosiloman ajankohdasta ilmoittaminen
Työntekijän on saatava tietoonsa lakiin perustuen loman ajankohta ennen loman aloittamista:
Työnantajan määrätessä loman ajankohdan hänen on ilmoitettava siitä työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkamista. Jos tämä ei ole mahdollista, loman ajankohdasta voidaan ilmoittaa myöhemmin. Siitä on kuitenkin ilmoitettava viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista. (Vuosilomalaki 162/2005 § 23 ).
Lopuksi
Työaikalaki ja vuosilomalaki määrittelevät tarkoin työntekijälle liittyvät oikeudet velvollisuudet ja mahdollisuudet.
Tämän vuoksi niin työnantajan kuin työntekijän tulisi tutustua heitä koskeviin lakeihin tarkoin. Esihenkilön luonnollisesti sen suhteen, että on tietoinen työntekijöitä koskevista laeista ja työntekijän sen näkökulman kautta, että hän on tietoinen oikeuksista ja velvollisuuksistaan työelämässä.
Uusi työaikalaki toi mielestäni työntekijälle paljon uusia mahdollisuuksia. Työaikapankki ja joustotyöaika toivat uusia mahdollisuuksia vaikuttaa oman työn tekemisen rytmiin ja lisätä parhaimmillaan työssä jaksamista.
Työpaikoilla pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu ovat työntekijöitä varten ja selvittävät tarvittaessa lakeihin liittyviä yksityiskohtia väärinkäytösten ehkäisemiseksi ja oikean viestin saamiseksi työntekijöiden keskuuteen.
Tutustuminen työaikalakiin ja vuosilomalakiin pitäisi mielestäni kuulua jollain tavalla jo työelämän perusasioihin, jotta ymmärrystä yhteisessä tekemisessä saadaan laajennettua mahdollisimman kattavasti.